Master logo YNWA 200PPI 470x470mm afdrukkwaliteit.jpg

Braine-le-Château

Zondag 8 mei 2022 om 13u30

De Pajotse Walkers nodigen alle walkers uit voor een “pittige kuitenbijter” een wandeling onze  rond de Waalse gemeente Braine-le-Château

De naam van het dorp doet vermoeden dat hier al heel vroeg een kasteel stond. Maar bij gebrek aan documenten, blijft de oorsprong een groot vraagteken. Maar als er al een gewone molen was in 1226, leidt het geen twijfel dat het kasteel in die tijd al bestond. Het zou gebouwd zijn door de machtige heren van Trazignies.
In 1434 kwam het in bezit van Jean van Horne. Deze familie zou het in eigendom houden tot 1666. De graven van Thurn und Taxis, Postmeesters van de zuidelijke Nederlanden, volgden de graven van Horne op en werden in 1681 prinsen van Kasteelbrakel.

kasteel.png

In 1835 werd het kasteel gekocht door graaf van Robiano, overgrootvader van de huidige eigenaar. Het verkeerde in die tijd in zeer slechte staat daar het verscheidene jaren onbewoond was gebleven. De herstelling- en verbouwingswerken gingen meteen van start en kreeg het zijn huidig voorkomen dat wij nu nog kunnen bewonderen.

Het kasteel van Braine-le-Château, gelegen in een groene pracht van de vallei van de Hain, een bijriviertje van de Sennette, werd geklasseerd in 1949, het park in 1989.

De kapel van de “Notre Dame au Bois” (15 Km walk) werd gebouwd in 1740 en hersteld in 1774. Aan de voorzijde vindt u een steen met volgende inscriptie: “S. Marie, refuge de ceux qui sont vexés de la fièvre, prie pour nous” Dankzij een ietwat verstrooide bouwer tijdens de wederopbouw van de kapel, kan u deze steen nog steeds bewonderen… maar dan omgekeerd in de muur geplaatst! 

De wandeling vertrekt op de gratis parking van de Place de la Station om 13u30 stipt. (onthaal vanaf 13.00 uur opwarming 13.20 uur)

We bieden jullie 3 afstanden aan voor zowel de rustige walker, als een ware doorstapper

  • een tocht van 8,5km

  • een tocht van 10,5 km

  • een tocht van 15,3 km

Wil je iets eten of drinken, kan je terecht in le Bistro du Château. Je zorgt wel zelf voor de reservatie.

Le Bistro du Château

Place des Martyrs, 5

1440 Braine-le-Château

tel. 02/355 15 24

site: www.brasserieduchateau.be

e-mail: info@brasserieduchateau.be

Hebt u zin om méé op stap te gaan in en rond Braine-le-Château?

Schrijf je vandaag nog in !